top of page

Wat verhuurders ons vertellen over verhuren aan erkende vluchtelingen

De vrijwilligers van Buren zonder Grenzen ondersteunen al bijna vier jaar erkende vluchtelingen bij het vinden van een nieuwe thuis. Heel wat mensen spelen daarbij een belangrijke rol: vrijwillige bellers en buddy’s, sociale assistenten, vertalers, .... . Minstens zo cruciaal zijn de verhuurders in ons netwerk: zij kiezen er vaak bewust voor om hun huurwoning te verhuren aan een kwetsbare huurder, met ondersteuning van Buren zonder Grenzen, en maken zo een wereld van verschil.


Daarom wou Buren zonder Grenzen in kaart brengen hoe verhuurders het ervaren om te verhuren aan erkende vluchtelingen onder begeleiding van vrijwilligers. In oktober 2020 nodigden we de verhuurders binnen onze werking uit om deel te nemen aan een enquête. Daarbij beperkten we ons tot private verhuurders die in deze periode een woning verhuurden met ondersteuning van Buren zonder Grenzen en over wiens e-mailadres we beschikten (19 verhuurders). We sloten af met een responsgraad van 58%. Een visuele samenvatting van de bevraging vind je in de afbeelding bij dit artikel. We stelden tevreden vast dat verhuurders zeer goede ervaringen hebben met verhuren aan erkende vluchtelingen! In het algemeen scoren verhuurders hun ervaringen met verhuur aan erkende vluchtelingen gemiddeld een 8.4 op 10.

Het belteam van Buren zonder Grenzen – dat samen met vluchtelingen verhuurders opbelt om een huurwoning te vinden – merkt dat de betaling van de huur veruit de grootste bezorgdheid vormt voor potentiële verhuurders. En net hier zijn verhuurders in het netwerk van Buren zonder Grenzen het meest tevreden over: ze scoren dit gemiddeld een 9.7 op 10. Dat bevestigt de ervaringen van onze vrijwilligers: erkende vluchtelingen ontvangen namelijk een vast OCMW-inkomen totdat ze een job vinden. Ze stellen graag een automatische betaling in van de huur aan het begin van de maand en volgen de betaling hiervan nauwgezet op.


Ook op vlak van communicatie (8.6), onderhoud van de woning (8.0) en interactie met Buren zonder grenzen (9.3) blijken verhuurders goede ervaringen te hebben met erkende vluchtelingen als huurders. Dat signaal ontvangen we ook van verhuurders die ons na een goede ervaring soms contacteren om nogmaals via het netwerk van Buren zonder Grenzen te verhuren.


Met de resultaten van de enquête gaan we binnen Buren zonder Grenzen verder aan de slag. Ze motiveren ons en bieden inspiratie om onze werking verder te optimaliseren. Voor onze vrijwilligers vormen de mooie cijfers ook een pluim op het enorme werk dat zij verzetten. En tot slot kunnen de resultaten ons ondersteunen om andere verhuurders en immokantoren beter te informeren over verhuren aan een erkende vluchtelingen.


Meer informatie over verhuren aan vluchtelingen met Buren zonder Grenzen vind je hier! Bekijk ook de andere formules en organisaties om solidair te verhuren in Leuven, ondersteund door de stad.

Comentarios


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page