top of page

Buren zonder Grenzen geeft met 11.11.11 changemakers een stem


Het Leuvens Netwerk Noord-Zuid (LENNZ) sprak deze maand met Mieke Trekels, vrijwiliger bij Buren zonder Grenzen, in het kader van de 11.11.11-campagne rond changemakers. Lees hier het interview met Mieke.

 

Tijdens de 11.11.11-campagne geeft het Leuvense 11.11.11-comité changemakers, personen en organisaties die werken aan een betere wereld, een stem. Buren Zonder Grenzen, een changemaker van bij ons, doet mee. We laten Mieke Trekels aan het woord. Mieke is 38 jaar, woont in Kessel-Lo en is sinds begin 2017 actief bij Buren Zonder Grenzen. Eerst als buddy van een Palestijns gezin, sinds april van dit jaar ook bij het belteam.

“Onze werking ondersteunt erkende vluchtelingen in Leuven bij het vinden van een woning. Dit moet in zeer korte tijd gebeuren, wat niet evident is met een vaak nog beperkte kennis van het Nederlands en een vluchtverleden. Wij willen hen daarbij helpen en nadien proberen we er mee voor te zorgen dat het gezin op een vlotte manier integreert in hun nieuwe buurt.

Om dit allemaal tot een goed einde te brengen, is onze werking onderverdeeld in 3 takken: een belteam dat de huizenzoektocht coördineert, een verhuisteam dat onze stockruimte in Bierbeek beheert en van daaruit gedoneerde huisraad naar de nieuwe woonst verhuist, en een buddyteam dat het gezin matcht met een buddy die hen wegwijs maakt in de nieuwe omgeving en sociale contacten onderhoudt.

In onze huizenzoektocht stoten we soms op argwaan en angst voor het onbekende. We proberen de huiseigenaars dan ook zo goed mogelijk te informeren over de toestand van de potentiële huurders. We benadrukken ook dat wij als organisatie de mensen zo goed mogelijk begeleiden, niet alleen tijdens de huizenzoektocht maar ook nog lang daarna.

Toen ik voor de eerste keer huuradvertenties begon te contacteren, was ik nogal bang voor negatieve en racistische reacties. Dit bleek echter veel beter mee te vallen dan verwacht. Ik merk vooral dat veel eigenaars weinig kennis hebben over de situatie waarin erkende vluchtelingen zich bevinden, zowel op sociaal als financieel vlak. Eens we dit hebben uitgelegd staat men er veel meer open voor, en worden vluchtelingen makkelijker gezien als wie ze zijn: mensen die op zoek zijn naar een veilige thuis om hun nieuwe leven uit te bouwen.

Maar we moeten er geen doekjes om winden: ondanks de meer dan 35 gezinnen die we de laatste 2,5 jaar succesvol verhuisd hebben, is de vraag naar betaalbare woningen nog steeds vele malen groter dan het aanbod, en schrikken de termen vluchteling en leefloon veel huiseigenaars af. Ons werk blijft dus broodnodig en ondanks het feit dat we een relatief klein burgerinitiatief met beperkte middelen zijn, voelt elk nieuw gehuisvest gezin als een kleine overwinning op de quasi bodemloze huidige wooncrisis.”

Bron: https://lennz.be/nieuws/buren-zonder-grenzen-geeft-met-111111-changemakers-een-stem.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page