top of page

Buren zonder Grenzen verwelkomd op inspiratiedag Groen

Zaterdag 5 mei werd onze organisatie uitgenodigd door Groen Leuven om het project van Buren zonder Grenzen voor te stellen. Aangezien BZG het belangrijk vindt om de inwoners en de politici te overtuigen van ons project stuurden we Thalia en Sanne naar de Kick-Off van de campagne van Groen Leuven om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Buren zonder Grenzen probeert mensen zich thuis te laten voelen in Leuven en heeft tal van vrijwilligers om mensen op te bellen, om mensen te helpen verhuizen en om ze te begeleiden. Een initiatief dat erg gesmaakt werd door de mensen van Groen. We maakten ook nog even van de gelegenheid gebruik om wat adviezen op tafel te leggen.

Niet vies van een beetje advies

Zo gaan we samen op zoek naar een oplossing voor gezinshereniging, want het grote probleem is dat mensen die toekomen na gezinshereniging vaak lang moeten wachten eer ze een leefloon en kindergeld krijgen. Grotere woningen zijn bovendien erg duur. Dat maakt het niet gemakkelijk om een gezinswoning te huren of om op korte termijn iets te vinden. Sommige families wonen daardoor ettelijke maanden in een kleine studio: onveilig voor hen, én voor hun verhuurders. Daarom stelden beide dames voor om dit proces eens onder de loep te nemen en te kijken welke oplossingen gevonden kunnen worden voor deze overgangsperiode.

Dan is er ook nog steeds de integratie die beter zou kunnen verlopen. Nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond krijgen nog steeds al te vaak de stempel mee van ‘vluchteling’ en dat is niet bevorderend voor hun integratie. Daarom zou de stad ontmoetingsinitiatieven kunnen stimuleren om het contact tussen de nieuwe inwoners en de oude te vergemakkelijken. Samen kunnen we zo die drempel verlagen, want die is voor veel mensen nog iets te hoog.

Ten slotte moeten ook het OCMW en Woonanker voldoende middelen blijven krijgen zodat zij in optimale omstandigheden vluchtelingen kunnen ondersteunen in hun zoektocht. Het is belangrijk dat zij vanuit hun professionele opdracht ruimte hebben om onze vluchtelingen te begeleiden.

Dikke pluim voor de vele vrijwilligers

Het werd uiteindelijk een erg vruchtbare en vooral aangename babbel tussen Groen Leuven en Buren zonder Grenzen. Bij Groen waren ze erg onder de indruk van het werk dat onze organisatie momenteel verricht en zelfs het woord “helden” werd in de mond genomen. Een pluim die de vrijwilligers van onze organisatie op hun hoed mogen steken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page